"Beach Ball"


Jeg sitter ved middelhavet og nyter sjø & varme. På stranden spiller mange par det jeg tror kalles Beach-ball.

Ett ungt par merker seg ut. De spiller i det uendelige – frem og tilbake, frem og tilbake – får spillet til å gå leeeenge … like fullt med spenning: vil hun eller han rekke ballen som ”går uten-om-tur”, eller ...?

Andre spiller også, men de finner ikke helt rytmen, avstand, styrke, sted ol. Ballen faller i vannet så alt for ofte, treffer et eller annet hode på land, eller bare et sted den andre ikke er ... Spillet avbrytes og en ny start finner sted, hvis den som springer mest, gidder ….

Hva kjennetegner det paret som lar ballen flyte? Det synes som de vet hva de er blitt enige om og de samarbeider. De sender ballen dit den andre står – i hvert fall så bra, at de tror den andre skal makte å slå den tilbake, dog med noen utfordringer, slik at spillet ikke blir kjedelig, men bidrar til latter og gode smil og kommentarer fra dem begge. De leker ... det er synlig for alle. Begge har det gøy og går ikke lei!

En annen observasjon jeg gjør der jeg sitter, er at de alltid påser å stå i passe avstand til hverandre. Når de kommer for tett – det skjer av og til – blir det vanskelig å sende ballen i retur, eller motta ballen. Står de for langt fra hverandre – det skjer også av og til – brytes spillet fordi de ikke når hverandre eller den ene eller andre ikke har mulighet til og nå frem. De tilpasser avstanden derfor fortløpende, akkurat som en uutalt avtale dem imellom.

Tankene mine flytter seg til samlivet. For skal en få til å leve sammen på en god måte, er det unektelig noen grunnleggende triks som må til for å få det til og gli både lettere og bedre.

Partene bør
  •  Samarbeide – ”spille på lag”
  •  Ha avklart forventningene (spillereglene)
  •  Legge godviljen til – ”strekke seg etter ballen”
  •  Avpasse ballstyrke etter forholdene (hjelpe den andre)
  •  Ha passe avstand til hverandre slik at samarbeidet muliggjøres (nærhet – avstand)
  • Gi plass for humor - utfordring - spenning
  • Ikke konkurrere ut den andre

Med andre ord;

Skal en hjelpe samlivet bør ”paret spille på lag” og ikke konkurrere om å være best, ha bevisst forhold til nærhet og avstand, avklare forventningene, møte den andre med en stor porsjon godvilje og humor, ikke minst for alle ”baller” som utvilsomt vil komme både feil og hardt. Og hvis disse ”ballene” ikke kommer for ofte, fortsetter samlivet – dog forutsatt at det er en jevn fordeling av slike ”baller”. Blir det derimot bare den ene som ”henter eller berger ballen” kan mistrivsel og uballanse lett undergrave forholdet … noe mange par erfarer ... 

”Øvelse kan gjøre mester” …  følger du spillereglene ...

En oppfordring ...

Samlivet er en altfor alvorlig del av ditt liv til at du bør overlate ansvaret til din partner. Ta selv ansvar og søk hjelp om du føler behov. Det er mye som kan bli bedre og bra ...