Bli plassert på andre siden av bordet

Noen kommer til terapi og forteller at de ikke har visst at de var «plassert på andre siden av bordet» i relasjonen. Relasjon kan være partner, familie, vennegjeng eller kollegafellesskap. Plutselig er det blitt for seint å reparere. Sinne, frustrasjon, fortvilelse og skuffelse følger i kjølvannet.  

Og ikke å få mulighet til å vite om den andres tanker i noe som berører en, oppleves for de fleste som dypt urettferdig. For noen kan tilliten til den andre bli brutt for alltid. Som en sa i en parsamtale; «Dette hadde jeg aldri trodd om deg. Nå når jeg vet hvem du egentlig er, er det like greit at du går. Jeg kan ikke leve godt med en som frarøver meg sjansen til å komme i møte...».

Partneren var klok nok til å fortelle hvorfor det hadde blitt slik for henne, men det kom for seint. I dette tilfelle dreide det seg dessverre lite om hva han hadde gjort eller ikke gjort - det ble det katastrofale for henne. Skaden var et faktum og han ba om separasjon.  

To viktige nøkler for god relasjon er «å ta grep» og «å gjøre sin del». Grunnleggende er da «å snakke til» og ikke «snakke om». Dette gjelder for alle relasjoner. Det kan være vanskelig å leve etter, særlig om en selv er av typen som viker unna, gjerne med unnskyldning at den «andre er for sterk», «reagerer med følelser», «vil ikke lytte» ....

Den tredje nøkkelen for sunn relasjon er «å gjøre det trygt». Dette er ofte mulig å få til. Det krever imidlertid vilje, mot og ansvar for seg selv og respekt for andre. Å invitere til parterapi kan være hensiktsmessig.

Terapi kan hjelpe deg til å fremme ditt budskap på en skvær måte, slik at du ikke kommer i skade for og «plassere den (de) andre på andre siden av bordet». Det skader ofte mye, og kanskje mest deg selv.