Selvfølelse

Selvfølelse er den følelsen du har av deg selv på innsiden og det du gjør og sier utad. Selvfølelsen kan være kraftfull og trygg eller svak og redd. Det kan være perioder i livet man strever mer med selvfølelsen enn andre perioder.
 
Selvfølelse bygges i relasjoner til andre, og summen av våre mellommenneskelige erfaringer skaper og videreutvikler selvfølelsen vår. Alt vi opplever og gjør har utgangspunkt i fornemmelsen vi har av å være oss selv. Denne subjektive opplevelsen er en forutsetning for at vi kan møte andre. Subjektivitet er en slags egoisme, vi trenger å være snille mot oss selv for å kunne være snille mot andre.
 
Blir vi stadig mottatt som noe annet enn det vi forsøker å vise, vil dette skade selvfølelsen. Dersom følelsen du har av deg selv på innsiden er uklar, blir også det du gjør og sier utad uklart. Dårlig selvfølelse innebærer stor grad av skam, usikkerhet, selvkritikk og skyldfølelse. Den som skammer seg har en følelse av ikke bare å ha gjort noe galt men av å være feil.
 
Å ha god selvfølelse innebærer at du føler deg like verdifull som andre, at du kan ta like stor plass som andre, at du tillater deg å ha behov og stille krav, og at du er åpen og lydhør for andres ønsker og krav. God selvfølelse betyr ikke at du er sikker og trygg hele tiden, men det betyr at du kjenner dine egne følelser og verdier og gir uttrykk for de, og at du har en vennlig holdning til deg selv.
 
Har du kontakt med den dype kjernen i deg selv som styrer måten du er på?

Kilde: Selvfølelsen (2009) av Guro Øiestad