IKEA

«Du rydder meg ut av huset», sier min mann. «Nei», sier jeg «du roter meg ut av huset». Ja, så er vi i gang!

Hva har så dette med IKEA å gjøre? Jo - flere ting. For det første; Hvis par har det kjipt handler de og ofte på IKEA. De får en felles stund rundt drømmer og fellesskap og det er ikke det verste de gjør så lenge en har penger og tid.

For det andre; Hvis par har det rotete hjemme, så kan IKEA være bra. IKEA reklamerer med «på IKEA finner du alt du trenger for et ryddig og konfliktfritt hjem». Hvorvidt denne reklamen holder, skal jeg ikke vurdere, men de har unektelig et poeng for det er praktisk med både skap, skuffer og hyller, når det blir for mye av ting og tang.

På IKEA finnes stort og smått en kan trenge for å holde orden. Mange par får også en hyggelig stund (dog noen ganger det motsatte) mens de sammen går rundt og handler. Men der stopper IKEA løsningen. Skal det bli konfliktfritt rundt rot i hjemmet, er det andre innfallsvinkler som har et lenger tids perspektiv.

Hva med å stille seg selv spørsmålet? Har vi en skvær arbeidsdeling hjemme? Tar jeg hensyn til at jeg har valgt å bo i et fellesskap? Har jeg rom for at partner har en annen toleranse for rot enn meg?

Dette er spørsmål alle som vil ha gode parforhold bør stille seg. For til syvende sist må egne behov og forventninger til den andre bevisstgjøres. Dernest kommer en lengst med å være skvær i møte med den andre. Når ulike behov og toleranse for rot avdekkes, er det lurt å komme til løsninger som begge kan leve med. Et felles hjem skal være felles. Ingen bør føle seg som gjest i sitt eget hjem, enten fordi det er for mye eller for lite kaos der. Arbeidsfordeling og rot er et tema som gjør hverdagen trøblete for mange par.

Det er igjen tid for et «styremøte».
Første innkalling bør gå til deg selv. Dernest er det lurt at du før du går fra dette møte, vet du hva dine behov og forventninger er. Forslag til hvordan du selv kan komme den andre i møte på hans/hennes behov og forventninger, er det også klokt å ha tenkt igjennom, før du inviterer din partner til dialog om tema.
Andre innkalling - i form av en kjærlig invitasjon - kan så gå til din partner. Snakk sammen, vær tydelig på egne behov og ønsker, samtidig som du gir den andre samme rett til å  ha sine ønsker og behov. Deretter kan det «ligge an til suksess».

For mange klarer å kompromisse og finne gode løsninger. Par lykkes, men det starter med en henvendelse og ønske om å komme den andre i møte uten «å bli borte selv».
 
Skrevet av Kari Anne Erøy (kawe@samtalen.no)