Saktere tilbake - for noen.

Flere som tar kontakt med SAMTALEN er i aktiv sykemelding og behøver samtaleterapi og/eller annen behandling for ulike psykiske symptomer.

Fra 1. juli 2011 er det gjort endringer i folketrygdloven og arbeidsmiljøloven som skal sikre tidlig og tett oppfølging av sykmeldte. Den som sykmelder er pålagt å utføre en rekke tiltak (som eksempelvis motta oppfølgingsplan fra arbeidsgiver) dersom sykemeldingsperioden strekker seg utover 4 uker. Etter 7 uker skal den som sykmelder stille seg disponibel til å delta på dialogmøte med arbeidstaker og arbeidsgiver. Tiltakene har som formål å unngå unødig langvarig sykefravær. 

For enkelte er terskelen høy for å ta kontakt med lege eller andre behandlere for sitt lidelsestrykk. Ikke uvanlig kan enkelte ha strevet i årevis før de endelig tar mot til seg og ber om hjelp. Mange har allerede kjent på ubehag og utrygghet omkring hvorvidt deres lidelsestrykk er «stort nok» til at de har rett til hjelp. Hvordan man blir møtt i slike sårbare situasjoner er ofte av stor betydning i forhold til hvorvidt en føler seg ivaretatt, sett og hørt. At behandler viser forståelse, empati, innehar en lyttende holdning - og ikke minst god nok tid - er viktig.

Flere klienter rapporterer til meg som psykolog at de gruer seg for å be om utvidet sykmelding, og enkelte føler seg presset av sykmelder til å gå tilbake i jobb. Et politisk vedtak om å hindre unødig langvarig sykefravær kan være nyttig. Samtidig pålegges det sykemelder en mengde merarbeid dersom perioden går utover 4 uker. Hvem som profiterer på å komme raskest mulig tilbake i jobb og hvem som absolutt behøver å skynde seg langsomt, er en faglig vurdering som kan være utfordrende. God dialog mellom sykemelder og klient er avgjørende. I tillegg synes det nødvendig å sette av god tid. Mange som sykmelder har ikke denne tiden. En åpen dialog mellom de ulike behandlerne- for eksempel mellom lege og psykolog - vil ofte være hensiktsmessig for riktig vurdering.

Dessuten er det for enkelte klienter uheldig å bli hjulpet for raskt tilbake på jobb. Den samme tilnærming som brukes for somatisk lidelse, kan også brukes på psykisk sykdom. Klienter skal ikke raskest mulig tilbake i jobb hvis «kropp og sinn» ikke er klar for det. Om så skjer vil det kunne føre til unødvendig tilleggsbelastning for den sykemeldte.

Håper klienter som «trenger å komme saktere tilbake i jobb» også blir ivaretatt etter ny ordning. Mange har lidt nok allerede.

I SAMTALEN er psykologen opptatt av tilbake på jobb skal skje når klienten er klar nok for det.  Et godt samarbeid mellom fastlege og psykolog kan bidra til dette. Psykologene i SAMTALEN bistår gjerne fastleger til gode og riktige avgjørelser for både klient, sykemelder og samfunn.

Skrevet av psykolog Line Lotherington.